Is vloerverwarming duurzaam?

We leven in een tijd waarin er veel aandacht wordt besteed aan klimaatverandering. Veel mensen vinden het erg belangrijk dat de uitstoot van broeikasgassen wordt beperkt om een toename van de temperatuur te voorkomen. Politieke partijen en milieu organisaties werken hard om ervoor te zorgen dat in 2030 de CO2 uitstoot met vijftig procent verminderd is. Jij kunt zelf ook stappen ondernemen om hier aan bij te dragen! Vloerverwarmingen zijn erg duurzaam, en door de aanschaf van dit product kan jij dus je steentje bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Wat ook scheelt, deze vorm van verwarming is heel erg comfortabel. Je slaat dus twee vliegen in een klap. Hoe komt het precies dat vloerverwarming zo duurzaam is?

We leven in een tijd waarin er veel aandacht wordt besteed aan klimaatverandering. Veel mensen vinden het erg belangrijk dat de uitstoot van broeikasgassen wordt beperkt om een toename van de temperatuur te voorkomen. Politieke partijen en milieu organisaties werken hard om ervoor te zorgen dat in 2030 de CO2 uitstoot met vijftig procent verminderd is.

Jij kunt zelf ook stappen ondernemen om hier aan bij te dragen! Vloerverwarmingen zijn erg duurzaam, en door de aanschaf van dit product kan jij dus je steentje bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Wat ook scheelt, deze vorm van verwarming is heel erg comfortabel. Je slaat dus twee vliegen in een klap. Hoe komt het precies dat vloerverwarming zo duurzaam is?

Waarom is vloerverwarming duurzaam?

Allereerst zijn de productiekosten van vloerverwarming een stuk lager dan dat van traditionele radiatoren. De opslag en het transport is eveneens goedkoper.

Te tweede is het gebruik van een vloerverwarming duurzamer dan dat van een ‘old school’ radiator. Hoe werkt dat? Vloerwarming zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeeld is over een ruimte. Vanaf een groot oppervlak wordt er warmte geproduceerd in plaats van één of een aantal punten in de kamer. Radiatoren hebben daarom water nodig dat verwarmd is tot wel tachtig graden. Vloerverwarming aan de andere kant heeft genoeg aan 35 tot 55 graden. Hiervoor is veel minder energie nodig waardoor vloerverwarming uiterst duurzaam is.

Manieren om je vloerverwarming nog duurzamer te maken

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er een aantal manieren waarmee je de vloerverwarming nog duurzamer kunt maken. Een pompschakelaar is bijvoorbeeld erg behulpzaam in dat opzicht. Dit product heeft als functie dat de circulatiepomp uitgeschakeld wordt wanneer de vloer voldoende verwarmd is. Zo bespaar je op onnodig energieverbruik.

Het belang van isolatie is bekend. Wat betreft vloerverwarming is het verstandig om onder de verwarming isolatiemateriaal te plaatsen. Hierdoor kan er geen warmte ontsnappen via ofwel de betonnen vloer dan wel de kruipruimte. Doordat de warmte behouden wordt, hoeft er minder ‘gestookt’ te worden met behulp van de vloerverwarming.

Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp

Een ander product dat kan bijdragen aan duurzaamheid, wat niet direct gerelateerd is aan een vloerverwarming maar wel goed gecombineerd kan worden, is de warmtepomp. De warmtepomp zorgt door warmte uit de buitenlucht of bodem te halen, voor een aangename temperatuur in je woning. Het kan de rol van uw traditionele cv-ketel gedeeltelijk of in zijn geheel overnemen, het is alleen een stuk duurzamer.

Tips voor een duurzamer gebruik

Hoewel een vloerverwarming een grote impuls geeft wat betreft de duurzaamheid van de woning, zijn er een aantal tips die je eveneens kunt toepassen om tot een nog beter resultaat te komen. Zorg ervoor dat de rest van je woning goed geïsoleerd is zodat er geen warmte ontsnapt. Denk bijvoorbeeld aan de muren, maar ook de deur. Het gebruik van een tochtstrip is erg gemakkelijk en er kunnen goede resultaten mee behaald worden. Zorg er altijd voor dat je de verwarming uit schakelt wanneer je voor langere tijd thuis niet aanwezig bent. Tenslotte, verwarm alleen de ruimte waarin je je op dat moment bevind. Het is onnodig om bijvoorbeeld de slaapkamer te verwarmen wanneer je je op dat moment alleen in de woonkamer begeeft.

Plan een geheel vrijblijvende afspraak in met 1 van onze tegel adviseurs.

Website door BlueBird Media ©