Hoe onderhoud ik mijn tegels?

Uw tegels op de juiste manier onderhouden is erg belangrijk. Door goed onderhoud blijven de tegels er langer mooi uitzien en als u weet waar u op moet letten is het ook erg eenvoudig en snel. U kunt de vloer vegen, stofzuigen en dweilen want de tegels kunnen tegen water. Regelmatig vegen en/of stofzuigen zorgt ervoor dat de naden schoon blijven en de tegels niet krassen door zand en andere kleine deeltjes. Met een wekelijkse dweilbeurt houdt u alles hygiënisch en schoon!Het kan helaas ook fout gaan door sommige heftige of vette schoonmaakmiddelen en zelfgemaakte schoonmaak “cocktails”. Er zijn namelijk forums en websites die zeggen dat je olie bij je schoonmaakmiddel moet doen. Of dat u het moet schoonmaken met groene zeep. Dit moet u juist niet doen. De olie en vet in groene en vet bevattende zeep laat een dun vetlaagje achter op uw tegel, hierdoor ziet het de eerste keer erg schoon, mooi en glimmend uit. Echter gaat het na een tijd ophopen tot een vetlaag die dof aanvoelt en stof vasthoudt. Door het stof op de tegels zien ze er dof, vies en oud uit.

Uw tegels op de juiste manier onderhouden is erg belangrijk. Door goed onderhoud blijven de tegels er langer mooi uitzien en als u weet waar u op moet letten is het ook erg eenvoudig en snel. U kunt de vloer vegen, stofzuigen en dweilen want de tegels kunnen tegen water. Regelmatig vegen en/of stofzuigen zorgt ervoor dat de naden schoon blijven en de tegels niet krassen door zand en andere kleine deeltjes. Met een wekelijkse dweilbeurt houdt u alles hygiënisch en schoon!

Het kan helaas ook fout gaan door sommige heftige of vette schoonmaakmiddelen en zelfgemaakte schoonmaak “cocktails”. Er zijn namelijk forums en websites die zeggen dat je olie bij je schoonmaakmiddel moet doen. Of dat u het moet schoonmaken met groene zeep. Dit moet u juist niet doen. De olie en vet in groene en vet bevattende zeep laat een dun vetlaagje achter op uw tegel, hierdoor ziet het de eerste keer erg schoon, mooi en glimmend uit. Echter gaat het na een tijd ophopen tot een vetlaag die dof aanvoelt en stof vasthoudt. Door het stof op de tegels zien ze er dof, vies en oud uit. Later in de tekst gaan wij hier verder op in!

Onderhoud wandtegels

De wandtegels hoeven gelukkig ook niet vaak schoongemaakt te worden. De kleur van de tegels heeft hier ook invloed op. Als er wat plakkerigs op een glimmende, witte tegel zit valt dit natuurlijk meer op dan op een donkere stonelooktegel. Wandtegels schoonhouden klinkt moeilijk maar dat is het niet. De tegels zijn juist simpel schoon te maken vergeleken met gips of behang. U kunt er gewoon overheen gaan met een nat sponsje! Wel is het verstandig om een vochtig doekje en niet-nat doekje te gebruiken, hiermee voorkomt u kalkstrepen die vormen als het water opdroogt.

Als u buiten vloer- of wandtegels heeft is het ook fijn als u rekening houdt met de natuur. De standaard schoonmaakmiddelen zijn schadelijk voor de natuur, echter is het niet te voorkomen dat het sop van uw terras of muur af loopt. Online en bij het tuincentrum kunt u schoonmaakmiddel kopen dat veilig is voor het milieu.

Onderhoud badkamer en/of douche tegels

Er kunnen verschillende problemen ontstaan met heftige chemicaliën die in de anti-kalk oplossingen zitten. Vraag daarom altijd bij de leverancier welk schoonmaak- en anti-kalk middel u het beste kan gebruiken.

Als u een badkamer met sanitair kit heeft, moet u ook oppassen. De kit verliest zijn schimmelwerende effect door te sterke chemicaliën. De kit hoort een aantal jaar tegen schimmel te kunnen. Zit er toch schimmel op? Dan raden wij zeker aan om de naden te laten vervangen door een professional. Als het er eenmaal in zit, gaat het er nooit meer echt uit en zal het snel terugkomen. Schimmel is te voorkomen met goede ventilatie. Schimmel bestaat uit 95% vocht en kan niet in een droge omgeving overleven.

Onderhoud vloertegels

Bij vloertegels is het net zoals eerder beschreven ook belangrijk om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken, zowel binnen als buiten. Ook is het belangrijk om de vloer regelmatig schoon te vegen of stofzuigen. Zand en kleine steentjes creëren kleine krasjes als je eroverheen loopt. In het begin valt dit niet goed op omdat de krasjes zeer klein zijn. Echter word je vloer na tientallen jaren wel doffig als er niet goed wordt stof gezogen. Bij sommige kan dit visueel erger zijn dan bij anderen.

Keramische tegels hebben een speciale eigenschap die ze zo hygiënisch maakt. De tegels zijn heel dicht en hebben een sterke toplaag. Dit zorgt ervoor dat er geen viezigheid in de tegels trekt. De kleine naden zorgen ervoor dat er bijna geen viezigheid tussen kan komen. Als u de tegels op deze correcte manier onderhoud, blijft u er heel lang van genieten.

Plan een geheel vrijblijvende afspraak in met 1 van onze tegel adviseurs.

Website door BlueBird Media ©