10 tips voor het kiezen van de juiste vloer

Het kiezen van de juiste vloer in uw huis is enorm belangrijk. De vloeren trends en meningen kunnen veranderen, echter kan uw gevoel niet fout zitten. Met onze 10 tips hopen wij uw keuzes simpeler te maken. De 10 tips zijn verdeeld over 4 verschillende onderdelen:1. kies de soort vloer;2. kies de kleur;3. kies de look;4. kies het patroon.

Het kiezen van de juiste vloer in uw huis is enorm belangrijk. De vloeren trends en meningen kunnen veranderen, echter kan uw gevoel niet fout zitten. Met onze 10 tips hopen wij uw keuzes simpeler te maken. De 10 tips zijn verdeeld over 4 verschillende onderdelen:

1. kies de soort vloer;

2. kies de kleur;

3. kies de look;

4. kies het patroon.

Kies de soort vloer

Kies eerst de soort vloer uit

De meest gekozen vloeren zijn van hout, natuursteen, parket, keramiek of laminaat. Kies eerst de soort vloer voordat u specifiek op zoek gaat naar de juiste grootte, kleur en patroon. Hiermee voorkomt u teleurstelling als de tegel, plank of kleur in uw hoofd niet kunt krijgen. De vijf verschillende vloeren hebben allemaal hun eigen nadelen en voordelen.

Vloerverwarming, of niet?

Vloerverwarming kan bijna onder elke soort vloer, echter is het niet overal even effectief.

Als u vloerverwarming wilt kan dit het beste onder keramische tegels. Keramische tegels geleiden de warmte het best door hun hogere geleidingscoëfficiënt. Kijk naar alle opties en weeg de voordelen en nadelen nauwkeurig af:

- Keramische tegels

Het voordeel aan keramische tegels is dat ze hygiënisch, duurzaam, sterk en waterbestendig zijn. Door deze eigenschappen zijn de keramische tegels perfect voor elke woning. Het enige nadeel is de relatief hoge aanschafprijs in verhouding met laminaat, parket en sommige houtsoorten.

- Houten vloer

Voordelen: Hout heeft een mooie, rustieke uitstraling die uw huis warm doet aanvoelen. Hiernaast zijn ze natuurlijk, zacht en makkelijk in onderhoud.

Nadeel: de vloer is niet écht watervast.

- Natuursteen

Voordelen: Natuursteen heeft een lange levensduur en is erg slijtvast.

Nadelen: Natuursteen is zwaar, heeft hele specifieke onderhoudseisen, is broos en dus minder sterk dan laminaat.

- Parket:

Voordelen: goed isolerend, duurzaam en goedkoop.

Nadelen: slecht te combineren met vloerverwarming, duurder dan laminaat en niet vocht- en waterbestendig.

- Laminaat

Voordelen: goedkoop, sterke toplaag, makkelijk onderhoud en makkelijk zelf te plaatsen.

Nadelen: niet duurzaam, niet vocht- en waterbestendig, de akoestiek wordt vaak beschreven als vervelend en als het beschadigd is kunt u het niet herstellen.

Bij de rest van de tips ga ik er vanuit dat u voor keramische tegels heeft gekozen. De tips zijn uiteraard ook handig als u voor een vloer van natuursteen of hout kiest, echter zijn niet alle opties verkrijg- en betaalbaar.

Kies de juiste kleur

Wilt u de kamer verkleinen of vergroten?

Als u een grote kamer heeft kunt u kleinere en donkere tegels gebruiken om de kamer extra knus aan te doen voelen. In een ruimte met een laag plafond, weinig ramen of weinig vierkante meters zijn lichte kleuren fijn. De licht gekleurde tegels zorgen voor extra weerkaatsing van licht en contrast tussen de meubels, waardoor u ruimte creëert en de ruimte groter lijkt.

Gebruik onder in de kamer donkere kleuren en boven licht.

In de natuur is het bijna altijd zo: de bovenkant van uw zicht is lichter dan de onderkant. Mensen zijn eraan gewend en vinden het bewezen fijn. Door deze regel te gebruiken zorgt u voor een ruimer ogende kamer. Een voorbeeld: houtlooktegels op de vloer, crèmekleurige of net-niet-witte muur en een witte plafond.

Combineer de kleur van de vloer met de rest van het interieur.

Voordat u een vloer laat leggen is het belangrijk dat de soort tegels ook passen bij uw interieur. Dit geldt voor de kleuren en stijlen van de meubels. Als u een licht houten tafel en vloer heeft wordt het saai door het tekort aan contrast. U hoeft uiteraard geen felrode stoelen te hebben, echter zouden witte of lichtgekleurde stoelen beter matchen.

Welke tegellook wilt u in uw huis?

Bij het kiezen van tegellook is het vooral belangrijk dat u kiest wat u mooi vind. Dit is vooral belangrijk bij tegeltrends, want keramische tegels zijn erg duurzaam en gaan langer mee dan de trends. Als u denkt uw huis te gaan verkopen in de nabije toekomst is het ook handig om daar rekening mee te houden.

Kies het patroon van de vloer

Welk formaat tegels wilt u?

Grote tegels maken uw kamer groter, strakker en meer luxe. De positieve kanten van beton- en marmerlooktegels worden versterkt door grotere tegels. Doordat er bijna geen voegen zijn tussen de tegels lijkt het bijna of de kamer een gegoten betonvloer is! De chique uitstraling van marmerlook wordt versterkt door de bijna onmogelijke grootte.

Denk na over de verschillende legpatronen

Elke tegellook kan in halfsteenverband, kwartsteenverband en diagonaalverband. Voor deze legpatronen zijn namelijk rechthoekige of vierkante tegels nodig. Bij houtlooktegels en stonelooktegels kunt u ook nadenken over andere patronen. De stonelook kan in een prachtig Romaans verband worden neergelegd. Houtlooktegels kunnen ook in een visgraatpatroon.

Speel met verschillende groottes

Als u niet van prints houdt, kunt u variëren en spelen met verschillende formaten van tegels. U kunt kleine tegels op de muur gebruiken en grote stukken marmerlook op de vloer. Ook kunt u hexagon tegels achter het kookblad proberen. Het kan allemaal!

Plan een geheel vrijblijvende afspraak in met 1 van onze tegel adviseurs.

Website door BlueBird Media ©